Rassemblement Bruxellois pour le Droit à l’Habitat
Brusselse Bond voor het Recht op Wonen

DE ANALYSE VAN DE BBROW

De Dames Blanches en de Chant des Cailles, twee emblematische en controversiële projecten van de huisvestingsplannen van de Brusselse regering, haalden deze zomer het nieuws.

In juni jongstleden zet de Staatssecretaris voor huisvesting, Nawal Ben Hamou, de 70 sociale en middelgrote woningen aan de Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde weer op de rails door een akkoordprotocol aan te kondigen. De burgemeester is hier categorisch tegen.

In september maken de burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe, Benoit Cerexhe, Minister-President Rudi Vervoort en Staatssecretaris Nawal Ben Hamou het als historisch bestempelde akkoord openbaar over de toekomst van de Dames-Blanches, een terrein van 10 hectare dat al 40 jaar lang bijzonder omstreden is en waar 120 sociale woningen en 80 middelgrote koopwoningen zullen worden gebouwd.

Twee keer goed nieuws voor sociale huisvesting? NEEN. Op deze twee grote sociale grondreserves zullen weinig (of geen?) sociale woningen worden gebouwd. Andere prioriteiten, door de plaatselijke actoren verdedigd, krijgen de bovenhand: groene ruimten en middelgrote woningen.

De concessies voor sociale huisvesting zijn te groot, de tegenprestaties te mager. De BBRoW kan niet aanvaarden dat het akkoord voor het terrein van de Dames Blanches als evenwichtig wordt beschouwd, noch dat de gemeente Watermaal-Bosvoorde het project Chant des Cailles radicaal weigert.

Lees hier of  download hier