Rassemblement Bruxellois pour le Droit à l’Habitat
Brusselse Bond voor het Recht op Wonen

DE ANALYSE van de BBRoW

Uithuiszettingen zijn een trauma voor huurders en houden een groot risico in om dakloos te worden, met het daaruit voortvloeiend verlies van andere essentiële rechten. De BBRoW heeft altijd gepleit voor maatregelen om het risico op uithuiszetting te voorkomen.

De huidige gezondheidscrisis maakt deze maatregelen des te noodzakelijker. De lockdown heeft veel huishoudens getroffen, die een deel van hun inkomen (of al hun inkomen voor werknemers in de informele economie) zijn kwijtgeraakt, waardoor het moeilijk of onmogelijk is geworden om de huur te betalen.

Gezinnen worden in moeilijkheden gebracht en lopen het risico te worden uitgezet. Om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan terwijl iedereen verplicht is thuis te blijven, heeft de Brusselse regering een moratorium op uithuiszettingen ingesteld. Deze maatregel is zowel noodzakelijk als ontoereikend.

Wat gebeurt er de dag nadat het moratorium is opgeheven? Zullen we een ongekende golf van uithuiszettingen zien? Het is zeer waarschijnlijk.

Lees de analyse of  dowload hier