Rassemblement Bruxellois pour le Droit à l’Habitat
Brusselse Bond voor het Recht op Wonen

Habitools

 

Habitools heeft tot doel de educatieve hulpmiddelen op het gebied van huisvesting die door verenigingen in hun dagelijkse praktijk zijn ontwikkeld, bijeen te brengen om hun publiek bewust te maken van het belang van beter wonen; maar ook om uitwisselingen tussen verenigingen te bevorderen.

Het is in de eerste plaats een website (www.habitools.be) die deze hulpmiddelen verzamelt. Maar het is ook een beurs waarop de verenigingen hun instrumenten presenteren en conferenties en animaties worden georganiseerd rond het thema wonen.
Er werden beurzen georganiseerd in 2006 en 2016. In 2021 werd wegens gezondheidsomstandigheden een online festival georganiseerd. Alle presentaties werden opgenomen en kunnen opnieuw worden bekeken op de website Habitools.

Het Salon Habitools 2023 blijft de effectiviteit van het recht op huisvesting in Brussel in vraag stellen.  Maar biedt ook de gelegenheid om andere kwesties in verband met huisvesting in de stad en de creatie van woningen te begrijpen en te ontdekken; voor meer harmonie, cohesie, rechtvaardigheid en welzijn voor de bewoners. Huisvesting is misschien geen doel op zich…
Tijdens het Salon Habitools op 23/05/23 worden verschillende conferenties en animaties georganiseerd, met de mogelijkheid om verenigingen op het terrein te ontmoeten en pedagogische instrumenten te ontdekken. “Gezelligheid”, “uitwisselingen” en “mobilisatie” zullen de onderdelen van deze dag zijn”.

Wanneer ? Dinsdag 23 mei 2023 van 10 tot 17 uur

Waar? Circularium – Bergensesteenweg 95, 1070 Anderlecht.

Meer info ?  Neem contact op met laurence.evrard@rbdh.be

 

In 2022 en 2023 zijn er verschillende online evenementen georganiseerd:

🏠 9 maart 2023 van 11 tot 13 uur >

Didac’Ressources – Online voorstelling van het spel “Home Sick Home, lorsque c’est le logement qui rend malade”

Sprekers : Sophie Etienne en Fathi Bouaroua van Didac’Ressources

Didac’Ressources, een in Marseille gevestigde vereniging voor vorming, strijdt tegen alle vormen van uitsluiting, zal het spel “Home Sick Home, lorsque c’est le logement qui rend malade” presenteren. Dit kaartspel laat toe om bewoners te sensibiliseren over hoe een ongezonde woning ziek kan maken en wat ertegen gedaan kan worden. Zij zullen uitleggen in welke context en hoe het spel tot stand is gekomen.

Ze zullen het ook hebben over het laatste nieuws over Taudis Poly (spel geïnspireerd op Monopoly over ongezonde woningen) en PunaiZo (spel over de problematiek van bedmijten).


🏠 8 november
 2022 van 10u tot 11u30  >

De Compagnons bâtisseurs (Frankrijk) – Presentatie van de “Bricobus”.

Spreker : Mathieu Dassieu, Directeur Ontwikkeling en Innovatie bij de Compagnons Bâtisseurs (FR)

Al meer dan 60 jaar ondersteunen de Compagnons Bâtisseurs de meest kwetsbare mensen bij de renovatie en bouw van hun woning door een unieke aanpak te ontwikkelen die Begeleid Zelfherstel wordt genoemd. Een originele aanpak die de bewoners in staat stelt werkzaamheden uit te voeren met de steun van een specialist. Het is gericht op de verbetering van de technische aspecten van de huisvesting en de woonomgeving. Om deze verschillende acties uit te voeren, hebben de Compagnons Bâtisseurs onder andere een rondreizend interventiesysteem ontwikkeld, de “Bricobus”. Deze wagens maken het mogelijk in specifieke contexten op te treden, met name om situaties van slechte huisvesting te helpen opsporen en acties in geïsoleerde gebieden te ontwikkelen.

 

🏠 11 oktober 2022 van 10u tot 11u30  >

Cultures & Santé – Workshop over het educatief instrument ‘Le logement : entre espaces et cultures’

Animatie : Roxane Combelles, coördinatrice van de cel permanente vorming bij Cultures & Santé

Tijdens deze interactieve en participatieve voormiddag zal je experimenteren met een aantal van de pistes die deel uitmaken van de kit. Je zal worden aangezet tot nadenken over de culturele dimensies van huisvesting, de verschillende functies ervan, de verschillende vormen die zij kan aannemen, en de vele manieren waarop ruimten kunnen worden gebruikt. Je zal ook alle materialen in de kit ontdekken en de toepassingen ervan.

 

🏠 10 juni 2022 van 10u tot 12u  >

De Union Nationale des CLLAJ (Comités Locaux pour le Logement Autonome des Jeunes) is een Frans netwerk van verenigingen die jongeren tussen 16 en 30 jaar begeleiden naar en in huisvesting.

Tommy Veyrat, nationaal afgevaardigde, en Cécile Bel, communicatieverantwoordelijke, zullen de vereniging en de pedagogische instrumenten die zijn ontwikkeld ten behoeve van de huisvesting van jongeren, voorstellen.

 

🏠 19 april 2022 van 10u tot 12u  >

Een sociale act spelen
Workshop over het de/re-construeren van onze spellen

Animator : Gerardo Cornejo – gemeenschapswerker bij Habitat et Participatie

Hoe speel je coöperatief tikkertje of verstoppertje? Hoe groepen samenstellen zonder dat pijnlijke moment te beleven waarop steeds dezelfde mensen als laatste worden gekozen?

We zullen een methode leren om onze spellen om te vormen tot coöperatieve spellen en nieuwe uitvinden. We zullen ook zien hoe we deze kennis op een speelse manier kunnen overbrengen op kinderen en volwassenen.

Spelen is een socialiseringsdaad die vaak wordt verwaarloosd, terwijl spelen de eerste elementen van opvoeding zijn, zij brengen waarden, visies op de wereld en manieren van omgang over.

Zonder de voordelen van competitie af te wijzen (wanneer deze de verliezers niet vernedert), stellen wij hier voor ons bewust te worden van de manier waarop onze spelen ons opvoeden en ons het vermogen te geven ze om te vormen naar het beeld van onze waarden.

 

🏠  29 maart 2022 van 10u tot 11u30  >

Habitat & Rénovation stelt zijn ‘Guide pratique de la location en Région bruxelloise’ voor.

Deze gids heeft tot doel :

  • Tips geven bij het zoeken naar huisvesting en advies geven bij het huren;
  • Elke partij informeren over hun rechten en plichten in het kader van een huurcontract;
  • De huurders bewust maken van de juiste bewoning van een woning en het juiste beheer van energie en water;
  • Strijd tegen ongezonde huisvesting.

Bekijk online

PowerPoint van de presentatie

 

Meer infos

Salon Habitools 2023 “Wonen is meer dan huisvesting alleen” : programma

Alle conferenties, presentaties van instrumenten en verrijkende uitwisselingen vindt u op de speciale website :
www.habitools.be

Abonneer u op ons Youtube-kanaal en (her)ontdek op uw gemak alle Habitools-video’s :
Notre chaîne Youtube

En om er zeker van te zijn dat u de volgende Habitools-evenementen niet mist, kunt u ons volgen op sociale netwerken :
Habitools sur Facebook