Rassemblement Bruxellois pour le Droit à l’Habitat
Brusselse Bond voor het Recht op Wonen

DE ANALYSE VAN DE BBRoW 

Hun namen zijn Mariette, Youssra, Amel en Maryam.

Zij wonen sinds enkele jaren in Brussel. Zij hebben geen papieren of hadden ooit in hun leven geen wettig verblijf. Zij hebben aanvaard om fragmenten van hun dagelijks leven, gekenmerkt door een zeer precaire situatie, met ons te delen. Zij vertellen ons over de plaatsen waar zij wonen, waar zij geweest zijn of nog steeds wonen, zodat zij niet op straat belanden. Aangrijpende verhalen van vrouwen, van gezinnen, die lijden maar niet berusten.
Wij weigeren de onverschilligheid van de verkozenen tegenover deze duizenden mensen die met ons in deze stad wonen, zonder dat zij aanspraak kunnen maken op dezelfde rechten, bij gebrek aan een verblijfsvergunning. Deze getuigenissen komen bovenop de vele andere die ons eraan herinneren hoe dringend het is om op te treden en ons te verzetten tegen onaanvaardbare sociale en menselijke realiteiten.

“Mensen zonder papieren leven in zeer precaire omstandigheden, die nog worden verergerd door de lockdownmaatregelen. We hebben geen sociale zekerheid, we zijn administratief onzichtbaar, en in deze periode van lockdown, [hebben we bijna geen werk,] zelfs contant geld wordt niet meer aanvaard (…). We lijden in stilte. We werken en vechten om te overleven. Daarom hoop ik dat de regering aan ons denkt, aan de mensen zonder papieren, aan de kinderen, aan al die mensen zonder papieren die hier al jaren in België zijn en die geen rechten hebben in een land waar de wet geldt. Ik hoop dat ze net als Portugal een regularisatie zullen doorvoeren voor alle mensen zonder papieren.»

Youssra, zonder papieren vanaf 2012.

De BBRoW steunt de oproepen tot een collectieve regularisatie.  Zonder regularisatie is het onmogelijk om menswaardig te wonen in België.  Onmogelijk om een degelijke, betaalbare woning te vinden.

Lees de analyse (Verhalen, analyse et audiofragmenten) of download hier